пʼятницю, 26 листопада 2021 р.

ММО №2 вихователів-методистів у 2021-2022 н.р.

Одним з найбільш актуальних питань в сьогоденні дошкілля є впровадження оновленого Державного стандарту - Базового компоненту дошкільної освіти. Тож темою другого засідання міського методичного об'єднання вихователів-методистів м.Енергодар, що відбулося 25 листопада 2021р., було "Основні шляхи реалізації Державного стандарту - Базового компоненту дошкільної освіти".

Вихователі-методисти обговорили мету, складники та умови реалізації Базового компоненту ДО, професійний стандарт «Вихователь ЗДО», як орієнтир для професійного розвитку педагогів-дошкільників. Детально проаналізували, обговорили та представили власний досвід використання таких сучасних форм планування освітнього процесу, як методичний конструктор (Клементовська Г.С., ДНЗ№12), за технологією психолого-педагогічного проектування взаємодії (Афанасенко Т.Г.), за Кейс-технологіями (ДНЗ№13, Балагурова І.В.), блоково-тематичне планування за альтернативною програмою «STREAM-освіта, або Стежинки у Всесвіт» (ДНЗ№10, Вовк Н.М., Руденко М.М.) та за програмою «Впевнений старт» (ДНЗ№15, Шунько О.М.)

Акцентували, що відповідно до Закону України «Про освіту» ст. 54 педагогічні працівники мають право на свободу від втручання в педагогічну діяльність, вільний вибір форм, методів і засобів навчання, що відповідають освітній програмі, а також форм планування освітнього процесу. Однак використання в сьогоднішній практиці дошкільної освіти комплексних освітніх, альтернативних, авторських, парціальних програм, з одного боку, пожвавило її, спонукало до педагогічної творчості, а з іншого, викликало певну плутанину. Каменем спотикання в організації освітнього процесу, на жаль, є планування роботи саме з дітьми. Усі програми досить насичені за змістом, глибоко та повно розкривають завдання кожного розділу. Отже, необхідно обрати найбільш вдалий варіант планування, який підійде конкретному вихователю.

Також вихователь-методист ДНЗ№14 Овчарова Н.М. познайомила колег із системою та механізмами забезпечення академічної доброчесності в ДНЗ, що також є актуальним в сучасних умовах.




Немає коментарів:

Дописати коментар